Avrupa Birliği, Rusya’ya petrol yaptırımında anlaşamadı

Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanması için bir araya gelen AB ülkeleri aralarında mutabık kalamadı.
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş sebebiyle AB’den Rusya’ya ard arda yaptırım paketleri açıklanmıştı.

Bunun üzerine Rusya doğalgazı ve petrolü ruble ile satma kararı almıştı. Macaristan ise AB’ye rağmen Rus gazını ruble ile ödemeye devam ediyor.

Rusya’ya uygulanacak 6. yaptırım paketi için Brüksel’de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları toplantısı bitiminden ise Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasına dair olumlu bir sonuç çıkmadı.

“Petrol yasağı konusunda oy birliği zorluğuyla karşı karşıyayız”
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.Borrell, “Ne yazık ki bugün 6’ncı yaptırım paketini sonuçlandırmak için bir anlaşmaya varmak mümkün olmadı. Bu konu büyükelçiler seviyesinde görüşülmeye devam edilecek. Petrol yasağı konusunda oy birliği zorluğuyla karşı karşıyayız.” ifadesini kullandı.”Ukrayna’nın tahıl ve buğday üretmesine yardımcı olmalıyız”

Rusya-Ukrayna savaşında, ticaretin serbestleştirilmesi ve ulaşımın kolaylaştırılması gibi çeşitli önlemlerle Ukrayna ekonomisini desteklemeyi planladıklarını anlatan Borrell, “Ukrayna’nın tahıl ve buğday üretmesi ve ihraç etmesine yardımcı olmalıyız.” diye konuştu.

Borrell, Ukrayna’nın tahıl depolarının tam kapasite dolu olduğunu, bu depoların yeni mahsulü alabilmesi için derhal ürünlerin gönderilmesi gerektiğini belirtti.

AB’nin yeni yollar ve trenlerle Ukrayna’nın tarım ürünlerini ihraç etmesine yardımcı olmaya çalıştığını ifade eden Borrell, Odessa Limanı’ndaki blokajın kaldırılması olasılığını da içeren çeşitli fikirler olduğunu ancak bunun henüz somutlaşmadığını söyledi.

“Kapsamlı mayın çalışması gerçekleştirilmeli”
Borrell, söz konusu limanın açılmasının da yeterli olmadığını, bölgede kapsamlı bir mayın temizleme çalışması yapılmadan gemilerin yanaşmasının mümkün olmadığını aktardı.

Ukrayna’nın buğdayını ihraç edememesinin Afrika’daki insanların günlük yaşamını olumsuz etkilediğini anlatan Borrell, bu durumun sorumlusunun uyguladıkları yaptırımlar olmadığını, yaptırımların 3’üncü ülkelere tarım ürünü ihracını yasaklamadığını belirtti.

Borrell, G-20 ve Afrika Birliği toplantılarında gıda güvenliği ve enerji fiyatları konularının gündemde olacağına dikkati çekerek, bunların sorumlusunun Rusya’nın başlattığı savaş olduğunun altını çizdi.

“Rusya’ya yaptırımlara devam edeceğiz”
“İşgalin maliyetini tahammül edilemez hale getirene kadar Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya devam edeceğiz.” diyen Borrell, 6’ncı yaptırım paketini tartışmaya devam ettiklerini vurguladı.

AB Komisyonu, ay başında üye ülkelere Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketi taslağını göndermişti.

Pakette, Rusya-Ukrayna savaşında yer alan yüksek rütbeli subaylar ve bazı kişilerin yaptırım listesine eklenmesi, Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank ve diğer 2 bankanın uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması, Rus devletine ait 3 kanala yayın yasağı uygulanması, Rusya’nın danışmanlık hizmetlerine erişiminin kesilmesi, Rusya’dan ham petrol tedarikinin 6 ay içinde, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.

Macaristan ikna olmadı
AA’nın haberine göre AB Komisyonu, bazı üye ülkelerin karşıt tutumu nedeniyle yaptırım paketi içeriğinde bazı değişiklikler yapmış, Macaristan, Slovakya ve Çekya’ya Rusya’dan petrol ithalatında ek süre tanımıştı.

YÖNETİCİ Editör

Taraf Olmayan Habercilik Yapan Aybüke Türk Haber, dünyadaki bütün Türklerin gür sesi ve onların kulağı olacaktır. Habere Bozkurtça bakan ve değerlendiren Aybüke Türk Haber mazlumların da temsilcisi olmayı hedeflemiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Mansur Yavaş: Ebru Gündeş konserine 69 milyon değil, 45 milyon verdik

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ve tartışılan Ebru Gündeş konseri …

Bir yanıt yazın